diumenge, 2 d’agost del 2009

Necessitem un Moviment d’Homes?

Extret de Pelle Billing

Deixant de banda la nostra opinió personal sobre qüestions de gènere, drets de la dona i drets de l'homes, la veritat innegable és que el feminisme és un moviment consolidat, mentre que no s'ha establert cap moviment equivalent que defensi els drets dels homes
Si creu, com jo, que els rols de gènere masculí i femení estan més o menys igualment constrenyits, llavors semblaria inevitable fer campanya a favor d'un moviment de masculinisme, per a atorgar a l'alliberament dels homes el mateix status polític que a l'alliberament de la dona. És això el què estic defensant?
Sí i no. És evident que cal enfocar més acuradament la situació dels homes i el rol de gènere masculí que actualment tenim, tanmateix, necessitem assegurar-nos que aquestes qüestions s'enfoquin de la manera més constructiva possible - i sense convertir les ganes de reformes pragmàtiques en una ideologia o una religió.
Abans d'endinsar-nos en la complexa qüestió de com ficar en l'agenda política els afers dels homes, donem una ullada als grups masculins, institucions i sistemes de suport que definitivament necessitem crear, o augmentar dràsticament en nombre:

Grups d'homes

* Per a que els homes accedeixin a les seves veritables veus, sense cap dona al voltant per a impressionar-la
* Parlar de paternitat
* Per a que els homes expressin el seu dolor, això inclou tant el dolor personal com el dolor col·lectiu al voltant del rol de gènere masculí
* Per a explorar el què significa ser un home en un món postmodern
* Parlar de com centrar-se en la pròpia carrera mentre encara se és pare i marit

Grups masculins de suport

* Per a víctimes de violència domèstica
* Per a supervivents d'abusos sexuals
* Per a ex-presos. Ja que la societat és incapaç de disminuir la criminalitat, el mínim que podem fer és oferir grups de suport per als que estan buscant un nou començament.

Refugis d'homes

* Per al 70-80% d'indigents que són homes
* Per a víctimes masculines de la violència domèstica, que actualment són refusats als refugis de dones

La psicologia d'homes

* Necessitem enfocaments terapèutiques diferents per a homes? És parlant sobre les pròpies emocions la millor manera que els homes es desenvolupin psicològicament?
* La investigació psicològica específica de gènere beneficiaria ambdos sexes

Lligams masculins

* La investigació mostra que els homes tenen menys amics de confiança que dones
* És important reintroduir camaraderia entre homes, i superar homofòbia. Què té de dolent que un home consoli un altre home que ha perdut la seva muller, nen o amic?
* Desenvolupar una amistat masculina que signifiqui alguna cosa més que únicament fer o mirar l'esport junts.

Pel que fa a mi, introduir aquests recursos per als homes no té gaire a veure amb la política, i la seva existència no dependrà de subvencions governamentals. També em costa trobar arguments contra la creació o expansió d'aquests recursos, del moment que s'adrecen a preocupacions genuïnes i urgents entre els homes.

Masculinisme contra l'Alliberament de Gènere

Però què hi ha sobre la present dimensió política dels drets d'homes? Quin és el millor camí per tirar endavant?

Un moviment masculinista pot ser necessari com a mesura provisional, per posar les qüestions dels homes en l'agenda política, i per alçar consciència pública al voltant de les qüestions dels homes. De moment, la majoria de les persones probablement creuen que no hi ha cap problema real amb el rol de gènere masculí, i que els homes no són res més que el sexe privilegiat.

El risc molt real d'establir un moviment de masculinisme és que prou fàcilment podria polaritzar-se i tornar-se intolerant tal com ho ha fet el feminisme. Creant una guerra entre un moviment feminista cada vegada més insalubre, i un moviment masculinista que s'expandeixi i que es polaritzi ràpidament no servirà a ningú.

Tanmateix, necessitem projectar com el rol de gènere masculí fa mal als homes, i com el feminisme afegeix "insult a la ferida" fent que els homes es sentin culpables per problemes generats per la humanitat, no únicament pels homes. Intentar prescindir d'aquest pas, i evitar encarar-se amb aquestes qüestions masculines, a la llarga portarà un retrocés.

Hi ha de vegades una tendència, tant entre homes i dones, de defensar un via per a homes que exclusivament accentua que els homes necessiten evolucionar més, actuar més, etcètera. Tan important com és per als homes continuar desenvolupant-se i demanar més de si mateixos, això no es pot fer a expenses de la societat que s'enfronta amb els problemes masculins que han existit durant milers d'anys, ademés dels que últimament han estat afegits pel feminisme. Als homes no se'ls pot negar aquest procés, tot i que necessitem mantenir el procés net i evitar denigrar les dones

El treball inicial de posar les qüestions dels homes en l'agenda política pot implicar un moviment masculinista, però sóc un ferm creient que l'objectiu final cal que sigui un moviment d'alliberació de gènere que descrigui totes les qüestions de gènere acuradament i no atorgui privilegis al dolor i les experiències de cap gènere. Un moviment així s'equilibrarà internament i resistirá convertir-se en una ideologia.

Traduït de Pelle Billing

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada