dimarts, 14 de juliol de 2009

Una discussió entre filòsofs sobre la Síndrome d'Alienació Parental (i VIII)

A través d'una llista de correu d'assessors filosòfics (Fiacof) he tingut una interessant discussió sobre els aspectes epistemològics i ideològics d'un article de la Asociaciación Española de Neuropsiquiatría (AEN) en que negava la Síndrome d'Alienació Parental. Sobre aquest article de la AEN vaig redactar un treball LA LÓGICA DE LOS FARSANTES: DE LA CIENCIA AL RELATIVISMO COMO AVAL PARA EL MALTRATO INFANTIL EN EL NEGACIONISMO DEL SÍNDROME DE ALIENACIÓN PARENTAL POR LA ASOCIACIÓN ESPAÑOLA DE NEUROPSIQUIATRÍA en que ataco el que anomeno "feminisme del ressentiment" -per diferenciar-lo d'altres feminismes emancipadors- com a fonament ideològic per a que aquests psicoxarlatans s'hagin oblidat de la seva competència científica i s'hagin dedicat a la xerrameca postmoderna sense cap fonament. El problema és que amb aquesta "ciència" s'ajuda a cometre greus violacions dels drets humans.

El company d'aquesta llista i assessor filosòfic José Luís Romero m'ha donat una rèplica molt ben argumentada. No estic d'acord amb tot el que diu, tanmateix crec que és interessant reproduïr-la perquè es parlen de qüestions sobre la política de gènere a Espanya (que, en la meva opinió, és desastrosa i lamentable).

Per aquestes peculiaritats dels blogs la discussió comença pel final i abaix de tot està el començament. Espero que no compliqui en excès la seva lectura


Hola Enric

Creo que, efectivamente, el debate ha llegado a su fin, al menos de manera provisional.

Aunque podamos zanjarlo como una cuestión hermenéutica, a mi juicio es claro que el artículo de la AEN se fundamenta precisamente en la incapacidad discriminatoria de los criterios diagnósticos del SAP. Otra cosa es el mal uso que se haya hecho de ese artículo, para evitar lo cual no hubiera estado de más que en el mismo se hubieran explicitado algunas de las cosas que hemos discutido.

Por si resulta de interés, indico un reciente artículo sobre el SAP y el DSM que, si bien no entra de lleno en la cuestión de los criterios diagnósticos del SAP, sí presenta el enfoque de los criterios diagnósticos del DSM: http://www.papelesd elpsicologo. es/pdf/1659. pdf

Para mí también ha sido un placer discutir contigo, un abrazo

José Luis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada